tiistai 18. lokakuuta 2011

Ensimmäinen työpaja ja seinät täynnä fläppejä

Suomen GPS-Mittaus Oy:n koko henkilöstö kokoontui elokuussa ensimmäiseen Työn imu-polun työpajaan. Alkuihmetyksen jälkeen (miten voimavarat liittyy insinööritoimiston työhön?) syntyi ryhmissä innokasta keskustelua ja listoja työhön liittyvistä voimavaroista. Sitten koottiin yhteen, mitä ryhmissä oli löytynyt. Huoneen seinät tulivat täyteen fläppejä, joihin porukka oli koonnut olemassa olevia voimavaroja. Työkaverit osoittautuivat tärkeäksi voimavaraksi, samoin työn vaihtelevuus, monipuolisuus ja haasteellisuus. Löytyi myös asioita, joita vielä pitää entisestään vahvistaa.

Myönteisetkään asiat eivät säily eivätkä kasva itsestään, vaan niiden eteen pitää tehdä työtä. Siksipä työpaikoilla usein annan tehtäväksi kiinnittää huomioita myönteisiin pieniin asioihin, joita ON työn arjessa. Kun ne huomataan, niitä aletaan nähdä pikkuhiljaa enemmän ja myönteinen, rakentava toimintatapa alkaa kasvaa. ”Kun en anna negatiivista palautetta, toinen tietää että olen hänen työpanokseensa tyytyväinen”, ajatellaan usein. Tällöin unohtuu, että jokainen kaipaa kannustusta, tukea ja palautetta työssä onnistumisessa.

Myös Suomen GPS-Mittauksen henkilöstö sai välitehtäväkseen huomata tilanteita, joissa myönteistä palautetta ja kiitosta voisi olla enemmän. Jännä nähdä, mitä ovat huomanneet!

On yllättävää havaita, miten pieni myönteinen asia muuttaa paljon. Eräässä työpaikassa keskusteltiin siitä, että omaan tapaan sanoa asioita voisi kiinnittää huomiota. Muutaman kuukauden kuluttua moni sanoi ettei kielteistä puhetta juuri esiinny. Joku totesi: se ei taida enää ole muotia!

Leena Multanen
Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen vanhempi konsultti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti