torstai 13. lokakuuta 2011

Innostutaan työn imuun!

Innostun työn imuun päivä päivältä enemmän. Näen työssäni lähes joka päivä tilanteita, joissa myönteinen toiminta muuttaa asioita ja niiden kulkua. Usein huomaa työpaikoilla kun koko porukka ”herää”, ilmeet muuttuvat iloisemmiksi ja kaikki näyttävät yhtäkkiä ryhdikkäämmiltä ja energisimmiltä. Mitä sitten tapahtui? Ihan yksikertaisesti: tuli tilaisuus kerrankin puhua pienistä hyvistä asioista, joita työssä ja työyhteisössä on. Puheensorina alkaa ja myönteisiä tilannekokemuksia tulee niin paljon, ettei keskustelua raatsisi keskeyttää ollenkaan.

Pelkästään se, että työporukkaa yhdessä kokoaa listan olemassa olevista voimavaroista, on oman kouluttajakokemukseni mukaan todella vaikuttavaa. Tätä tehdessä saa myönteisen kokemuksen ja mikä tärkeintä, niistä on paljon hyötyä käytännössä – ja pitkälle.

Voimavarojen olemassaolo ei siis ole hetkittäinen ilmiö, vaan niillä on taipumus lisääntyä. Ajatelkaapa vaikka jotain erityisen kuormittavaa tilannetta. Mitä tapahtuu, kun voimavarat eivät ole käytössä? Kuormitutaan entisestään, lokeroidutaan, kilpaillaan, tehdään vain minimi, yhteistyö vähenee ja yhteishenki huononee. Mitä puolestaan tapahtuu, kun työyhteisössä on sovittu, että pidetään yllä hyviä toimintatapoja kuormittavissakin tilanteissa? Silloin koetaan työn imua: voidaan hyvin, osoitetaan toisille arvostusta, tehdään yhteistyötä, esimiehiltä saa tukea, työyhteisö on innovatiivinen jne.

Nyt on ensimmäinen insinööritoimisto Työn imu -polulla. Alla on valmennettavien kokemuksia ensimmäisestä työpajasta. Kerron seuraavassa kirjoituksessani siitä omasta puolestani.


Leena Multanen
Kirjoittaja on vanhempi konsultti, joka on ollut työryhmässä kehittämässä palvelutuotetta, joka sai nimekseen Työn imu -polku. Se on kehitetty laajan tutkimustiedon pohjalta ja muokattu vaiheittain eteneväksi prosessiksi, jossa yhdistyy työn imun kokemus ja yhteisöllinen kehittyminen. Tavoitteena on työn imun lisääntyminen ja idearikkaus ja uudistumiskyky työn arjessa. Työn imu -polkuja on toteutettu onnistuneesti eri toimialoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti